Existing building conversion planning application

Description of Proposals

Dyson representatives have been working with Wiltshire Council and statutory agencies to bring about the reuse of the existing buildings (D3/4) and associated service yard. These improvements are planned by Dyson UK as part of the consolidation of their operation at Malmesbury.

Following the decision to relocate existing warehouse and parts distribution centre and repository (former Linolite building D3) to an offsite location, Dyson UK Ltd are seeking planning approvals for change of use of this existing B8 storage and distribution building to B1 offices/studios research/high tech uses (4,667.5 sq.m). Internal refurbishments are also planned to the adjoining D4 Office building. The proposals include major upgrades to the building fabric and building services. No new buildings are proposed as part of the proposals.

The proposals would also involve additional car parking on existing service yard site (approx 65 spaces) and associated landscaping to improve visual setting of area

Site Plan/Boundary and Parking Areas

Site Plan/Boundary and Parking Areas

North End of East Elevation to be retained

1: North End of East Elevation to be retained

East Elevation showing current loading bays

2: East Elevation showing current loading bays

Assessment

Specialist baseline assessments have been carried out in connection with the review of any potential impacts from the proposals. This work has followed the scoping of key considerations with Wiltshire Council.

A review of potential impacts from the refurbishment proposals has been substantially completed. This concludes that:

  • The additional site would be able to accommodate development with generally localised visual impacts and no loss of existing vegetation screening.
  • Whilst the proposals will involve external alterations to existing buildings including additional fenestration and other openings, the level of change will be minimised, if materials used in the refurbishment match existing, colour and design.
  • External lighting should be minimised to reduce any night-time glare and associated light pollution.
  • Given the solar orientation of existing buildings glazing products should be carefully selected to ensure that reflectivity of windows is minimised whilst managing solar gain.
  • Given that the proposals involve the provision of a relocated staff cafeteria (The Street) external ventilation and other roof plant should control potential noise and odours.
  • Measures should be taken to reduce the reflectivity of additional windows and other glazing.
  • An energy strategy has been developed with the aim of reducing energy demand before using low carbon energy sources.
  • The plant proposed as part of the refurbishment will not generate significant or intermittent noise and levels will not exceed existing recorded background at adjoining properties. Good practice guidance on reducing noise and vibration during construction will be followed.
Public Consultation Meeting (12 May 2015)

Public Consultation Meeting (12 May 2015)

Corner of East and South Elevation

3: Corner of East and South Elevation

Aerial View - Site Boundary

Aerial View - Site Boundary

Access/Parking

Vehicular movements from the Dyson site would be in accordance with existing planning approvals.

Following closure of the existing Beuttell Way gate (South), Dyson vehicular traffic would exit either via Main security gate or Beuttell Way (North) security gate.

All existing pedestrian access points and footways would be maintained. All existing security fencing would be unaltered.

Regular HGV deliveries to the Beuttell Way service yard will reduce at the end of 2015.

In accordance with the overall parking strategy car parking will increase by 65 spaces to meet additional staffing requirements.

Existing South Elevation

Existing South Elevation

Proposed South Elevation

Proposed South Elevation

Site Massing/Layout

Following baseline environmental surveys and specialist evaluation of known environmental issues preliminary plans for the refurbishment have emerged. These show potential elements of development which could be incorporated into a preferred option. This layout would include:

  • New office space including studio space;
  • Additional staff facilities including a restaurant;
  • Additional car parking, security gate and associated accessing;
  • Associated landscaping.

This development would be phased over the next two years.

Existing East Elevation

Existing East Elevation

Proposed East Elevation

Proposed East Elevation

Environmental Impacts

Specialist assessments are being made into the following matters as part of the proposals:

  • Transportation / Parking
  • Ecology
  • Noise / Vibration
  • Lighting / Reflectivity
  • Energy consumption
  • Contamination / Waste
  • Materials / Reflectivity

Noise/Lighting

Facade materials, road, pedestrian and car park lighting will be selected to ensure that light spill and the amount of visual brightness is minimised in the context of the surrounding area. A control system will operate after dark. This is particularly important in the context of the proposed southern facade (and atrium roof) given existing exposure to the rural landscape.

Construction

A Construction Management Plan will be provided with any planning application. The plan will include construction vehicle movements, construction operation hours, construction vehicles routes to and from the site, construction delivery hours, expected number of construction vehicles per day, car parking for the contractors and specific measures to be adopted to mitigate the construction impacts. Construction works shall be carried out strictly in accordance with the Construction Management Plan.

West perspective

West perspective of the proposed building redesign

East perspective

East perspective of the proposed building redesign

Interior Visual Illustrating Atrium

Interior Visual Illustrating Atrium

Integrated Louver System for South Facade

Integrated Louver System for South Facade

Interior Visual Facing South Facade

Interior Visual Facing South Facade

Corrugated Metal Sheet as existing or similar

Corrugated Metal Sheet as existing or similar

Next Steps

Following the analysis of all public comments received, the D3 and D4 proposals were refined and discussed with Wiltshire Council.

The final proposal now forms the subject of a detailed planning application.

We welcome any comments/questions on these proposal or the approved expansion works.